3. februar 2013

Zakaj je SERP alfa in omega spletne optimizacije?

Kaj pravzaprav sploh je SERP?
Kratica SERP ima več pomenov, nas pa bo vseskozi zanimal samo eden izmed njih. V kontekstu spletne optimizacije SERP pomeni »search engine results page«. Povedano preprosto, to je stran spletnega iskalnika, kjer se prikažejo rezultati našega iskanja na določeno ključno besedo. Običajno takšna stran vsebuje 10 zadetkov, ker pa je vseh zadetkov po navadi več, je več tudi samih strani. Misija, naloga ali kakorkoli že poimenujemo cilj optimizacije spletne strani je, da pristanemo na prvi strani, saj se tukaj zgodi okoli 80% vseh klikov. Višje kot smo, večja je možnost, da iskalec klikne prav na našo povezavo in obišče našo spletno stran.

Kdo odloča, kam je uvrščena naša stran?
Ali je naša spletna stran uvrščena na prvo stran in si skupaj z ostalimi srečneži s prve strani razdeli kar 80% vseh klikov, ali pa je nekje na 15. strani, kjer lahko klike zgolj sanjamo, odločajo algoritmi iskalnikov. Algoritmi so skupek pravil in faktorjev, ki ovrednotijo spletno stran. Vrednost nato odloča o poziciji naše spletne strani - večja je vrednost, višje smo uvrščeni med vsemi rezultati. Ključni trik je v tem, da so podatki o tem, kateri faktor je vreden koliko, skrbno varovana skrivnost.

Alfa in omega, začetek in konec vsake spletne optimizacije
Spletna optimizacija se začne in konča s SERPom. Razumeti in raziskati moramo namreč, kakšne oz. katere ključne besede vpisujejo stranke, ko iščejo produkt ali storitev, ki jo mi ponujamo. Ko najdemo primerne ključne besede, se začne druga faza spletne optimizacije. Našo spletno stran zgradimo ali preoblikujemo tako, da na pravilnih mestih vsebuje te primerne ključne besede, hkrati pa iščemo načine, kako iz ostalih spletnih strani (ki niso naše) dobiti čim več povezav s temi ključnimi besedami, ki bodo kazale na našo spletno stran. Rezultati našega truda bodo vidni v SERPu, kjer bomo spremljali, ali smo že višje v iskalniku, koliko višje in kdo je konkurenca, ki je mogoče še vedno pred nami. Tako se sklene eden izmed krogov v procesu optimizacije spletnih strani.

Ni komentarjev:

Objavite komentar