1. februar 2013

3. Pregled ponudnikov spletnih dnevnikov

Blogger: največji in najbolj priljubljen brezplačni servis, ki je bil ustanovljen že leta 1999. Leta 2003 ga je kupil Google in ga vpletel v preostale storitve, njegovi glavni prednosti pa sta cena in enostavnost. Ponuja 12 osnovnih predlog, s pomočjo Googlovih oglasov, računa AdSense in priljubljenega bloga pa lahko celo nekaj malega zaslužite.

WordPress.com: trenutno je gostovanje brezplačno, pri njih pa gostuje že več kot 200.000 piscev. Ne dovoljuje postavitve oglasov.
Windows Live Spaces: svetla točka je povezanost z drugimi MSN storitvami, na blogu lahko objavite tudi svoje fotografije ter različne sezname, svoje misli pa lahko dodajate tudi z mobilnim telefonom. Obstajajo pa tudi črne plati. Microsoft si prilašča vse objave in zanje ni dolžan plačati odškodnin, strani pa so cenzurirane.

TypePad: uporablja ga nekaj velikih organizacij (BBC, SkyNews). Ni brezplačen, cene paketov pa se gibljejo od 50 do 150 dolarjev letno.

VoljaBLOK: prvi slovenski ponudnik blogerskih storitev, ki je v začetku privabil množico uporabnikov, storitev pa so žal nehali razvijati. Ne omogoča virov RSS ali Atom, kar je največja pomanjkljivost teh blogov.

eDnevnik: med slovenskimi uporabniki je priljubljen, ponuja veliko oblik, izbira se lahko med angleškim in slovenskim jezikom vmesnika. Omogoča objavo vsebine v obliki vira RSS, v vseh blogih pa so objavljeni oglasi.

Delo bLOG: Delovi blogi so edini blogi pri nas, ki imajo za sabo veliko podjetje. Uporabnik lahko izbira med štirimi temami, podprti so viri RSS in Atom, uporabnik pa lahko ocenjuje posamezne objave in tako najde nove zanimive dnevnike, saj je na voljo seznam desetih objav z najvišjimi ocenami.

Blokec: ponuja veliko sodobnih in spodobnih oblik, enostavno nadzorno ploščo, komentarje, vire, manjkajo pa kategorije. Vsak blog ima oglase, saj z njimi financirajo nadaljnji razvoj.

Najdite si ponudnika storitev

Teh je ogromno. Tukaj je nekaj zanimivih:

Autor: Igor Gojčič, info@geministil, www.geministil.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar