1. februar 2013

12. Rekordno število aretacij blogerjev

Večjemu številu blogerjev kot kadar koli doslej grozi aretacija zaradi pisanja o kršenju človekovih pravic ali kritiziranja vlade.


Od leta 2003 je bilo po vsem svetu aretiranih 64 blogerjev, ker so na blogu objavili svoje mnenje. V letu 2007 je bilo zaradi bloganja o političnih zadevah aretiranih trikrat več blogerjev, kot leta 2006. Do več kot ene tretjine vseh aretacij je prišlo na Kitajskem, v Egiptu in Iranu, so zapisalu v poročilu o aretacijah blogerjev organizacije Svetovni dostop do informacij (WIA).

Pošteni državljani so bili po poročanju BBC aretirani in zaprti zaradi bloganja o mnogih različnih temah. Aretirani blogerji so razkrili primere vladne korupcije, zlorabe človekovih pravic ali zatrtja protestov. Kritizirali so javno politiko, politikom pa zastavili naloge, za katere so bili že tako ali tako zadolženi.

Vedno večja pomembnost bloganja

V poročilu so zapisali, da je naraščajoče število aretacij blogerjev kaže na naraščajočo pomembnost bloganja. Opozorili so, da število aretacij naraste v času »politične negotovosti«, kot je predvolilni čas ali med obsežnimi protesti.

Po aretaciji so mnoge blogerje zaprli v zapor, povprečna zaporna kazen za blogerja pa je bila 15 mesecev. Najdaljša zaporna kazen po poročanju WIA znaša osem let.

Dejansko število aretiranih in priprtih še višje

Pri WIA opozarjajo, da je dejansko število aretiranih in priprtih blogerjev po vsej verjetnosti precej višje od tega, ki so ga sami ugotovili. V mnogih primerih je bilo namreč težko potrditi celo sam vzrok aretacije in da je do aretacije dejansko prišlo. Tako je na primer Odbor za zaščito blogerjev objavil, da je bilo v Myanmaru aretiranih 344 ljudi, med katerimi naj bi bilo veliko blogerjev - vendar WIA ni mogla preveriti vseh primerov. Mnoge države, omenjena je številka 30, s pomočjo tehnologije uporabnikom omejujejo udejstovanje na spletu. Na Kitajskem ima tako povprečni uporabnik spleta precejšnje probleme, če hočejo prek bloga protestirati.

WIA je v poročilu izpostavila, da niso samo vlade na Bližnjem vzhodu in vzhodnji Aziji ukrepale proti objavljatu mnenj na spletu. V zadnjih štirih letih je do aretacij blogerjev prišlo tudi v državah, kot so Velika Britanija, Francija, Kanada in ZDA.

Aretacij blogerjev bo še več

V poročilu so napovedani, da bo letošnje število aretiranih blogerjev preseglo lanskih 36, kar naj bi bilo posledica večje priljubljenosti bloganja, večje stopnje uveljavljanja omejitev na spletu in volitev na Kitajskem, v Pakistanu, Iranu in ZDA.


Autor: Igor Gojčič, info@geministil, www.geministil.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar