3. februar 2013

8 načel dobrega spletnega oblikovanja

Osnovno načelo dobrega spletnega oblikovanja

Čeprav je oblikovanje spletnih strani na prvi pogled kot igranje in ujemanje različnih elementov ter barv, je dejstvo, da je treba misliti na kar nekaj stvari, da bi bil končni izdelek funkcionalen in vizualno privlačen. Vse skupaj otežuje dejstvo, da je večina spletnih oblikovalcev samoukov.

Poleg tega se spreminja tehnologija. To pomeni, da moramo nenehno spremljati novice in se tako vsak dan naučiti nekaj novega. Na spletu lahko najdemo veliko nasvetov, med njimi tudi take, ki nam prej škodijo kot koristijo. Na teh tudi temelji seznam osmih osnovnih načel, ki naj bi jih vsak spletni oblikovalec upošteval pri izdelavi spletne strani.

1) NAVEDITE

Kot oblikovalci spletne strani želimo, da ljudje, ki jo obiščejo, sledijo nekemu logičnemu zaporedju in da berejo vsebine na način, ki smo si ga zamislili. Na primer, če je na spletni strani neke družbe prva stvar, ki jo opazimo, njihov logotip, mora biti ta dovolj velik in se nahajati na najvidnejšem mestu (npr. v zgornjem levem kotu, saj večina ljudi prvič pogleda tja). Oblikovalec določa, kateri element spletne strani ima težo in tako obiskovalca vodi skozi spletno stran. Nekatere elemente na spletni strani je mogoče poudariti s kombinacijo tehnik, kot so na primer položaj strani, barva in velikost.

2) DISTANCA IN PRAZEN PROSTOR

Začetniška napaka številnih spletnih oblikovalcev je, da ves prazen prostor zapolnijo z elementi. Temu seveda ni tako, saj spletna stran brez praznega prostora med elementi ni pregledna. Treba je misliti na tri stvari: razdaljo (ki neposredno vpliva na berljivost vsebine), to je razdalja med sliko in besedilom (pravilo je, da mora biti vedno enaka distanca med sliko in besedilom) in prazen prostor na strani (white space).

3) Navigacija

Nihče ne uživa pri brskanju po slabo organizirani spletni strani, na kateri se že po nekaj klikih izgubi in ne ve, kje se nahaja ter kako priti tja, kjer je že bil. Obstajata dve osnovni pravili, ki jih morate upoštevati: navigacijske tipke naj bodo ves čas na vidnem mestu (na vrhu strani), stran mora vsebovati tudi jasne in natančne opise, kam te tipke vodijo. Obiskovalec mora natančno vedeti, kje na strani se nahaja. To dosežemo z meniji in podmeniji, vidnimi gumbi ter kazalom strani.

4) IZVEDBA OBLIKOVANJA

CSS je precej olajšal razvoj spletnih strani, vendar večina oblikovalcev še vedno oblikuje v Adobe Photoshopu. Pri tem mora razmišljati o izvedbi oblikovanja oziroma izdelavi spletne strani. Paziti moramo pri izbiri pisave in upoštevati HTML standard in velikost oblikovanja. Če na primer izberemo velikost 1500 px širine, lahko izgleda odlično, vendar bo večina obiskovalcev videla spletno stran le delno. Kdor bo želel videti več, bo moral drsnik premakniti horizontalno.

5) Tipografija

Ni spletne strani brez določene količine besedila, zato ima zelo pomembno vlogo pri spletnem oblikovanju tudi pisava. Razmisliti moramo, katero pisavo bomo izbrali. Ta se mora ujemati z vsebino. V vsakem primeru mora biti pisava čitljiva, vklopiti se mora v osnutek spletne strani. Ne smemo pretiravati z različnimi pisavami, če uporabimo več kot tri, je že neokusno. Zelo pomembna je tudi velikost pisave. Ta mora biti dovolj velika, da je lahko berljiva, naslovi in podnaslovi morajo izstopati iz preostalega besedila. Paziti moramo tudi na dolžino vrstic in razmik med njimi. Če je besedilo predolgo, ga je težko brati. Daljše ko je besedilo, težje je berljivo, zato ga moramo razdeliti na odstavke, med katerim je razmik.

6) RAZMERJE MED ELEMENTI SPLETNE STRANI

Spletna stran je sestavljena iz več delov (naslov, podnaslov, slike ...). Vsak bi moral biti neodvisen, toda vse mora biti dobro organizirano med seboj in v geometrijskih razmerjih. To pomeni, da morajo biti razporejeni po nekem pravilu, tako da obiskovalcu omogočimo lažje prebiranje vsebine.

7) NATANČNOST IN JASNOST

Spletna stran mora biti zelo natančno izdelana. Preverite robove, če so enaki, če obstaja jasno nasprotje med deli spletne strani in če so meje dovolj jasno določene.

8) SKLADNOST

To pomeni, da je vse usklajeno med seboj. Tako ustvarimo prijetno vizualno celoto.

Usklajeni morajo biti naslovi, podnaslovi, barva, izbor pisave, slog, gumbi, razmiki, izbrane fotografije in ilustracije ter logotip. Le tako bo oblikovanje funkcionalno in profesionalno. To je najlažje doseči, če na samem začetku določimo osnovni koncept in ga uporabljamo skozi celoten proces izdelave spletne strani. Seveda to ne pomeni, da med ustvarjanjem spletne strani ne smemo dodajati novih idej in drugih novosti, vendar mora biti osnovna ideja jasno opredeljena in se ne sme spreminjati prepogosto. S stranko obvezno določite osnutek in se prepričajte, kaj točno si želi, da vam na koncu ne bo treba delati vsega od začetka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar